O proxecto consiste na adquisición, instalación e posta en marcha dunha cámara frigorífica con capacidade de almacenaxe e refrixeración dos produtos pesqueiros recibidos na Lonxa de Sada.
Esta cámara frigorífica permitirá ter dúas zonas diferenciadas, unha para conxelado e outra para estabilización de fresco.
Ademais, para evitar xerar residuos que perxidiquen o medio ambiente, os restos do produto pesqueiro que non sirvan para o seu consumo como alimento destinado á poboación, conxelarase na cámara frigorífica para o posteiror uso como carnada e así favorecer ao crecemento da economía circular e tamén ao fomento da pesca artesanal. Isto consigue que aqueles usuarios da lonxa teñan máis opcións de comercialización dos seus produtos e aumentar o número de clientes para unha segunda vida dos mesmos, fomentando o crecemento da economía circular e o blue growth.
Tamén cabe destacar que, se farán xornadas de patrimonio cultural marítimo-pesqueiro, pois debido á importancia patrimonial que posúe a rula existente nas instalacións da Lonxa de Sada, sendo a única do seu tipo en funcionamento en toda Galicia, a confraría busca dala a coñecer e poñer en valor o seu patrimonio.
Home
> 40 anos
Non
Non
Non
Non
O obxectivo principal é estabilizar o peixe para obter un maior beneficio por parte das embarcacións de pesca costeira artesanal e usuarios/as da lonxa e poder dar un novo uso a aquel produto que ía a ser desbotado como refugallo para ser agora comercializado como carnada e ademáis poder estabilizar aqueles produtos de maior valor e introducilos no mercado para que a rendibilidade económica que repercuta directamente nos traballadores e fomentar a economía circular.
Ademais, tamén se pretende acadar melloras técnicas coa instalación, que resultará na posibilidade de gardar os produtos do mar na cámara, e así reducir o uso de transporte para os produtos pesqueiros, favorecendo á causa medioambiental.
Preténdese incentivar ás novas xeracións a coller o relevo deste sector, tendo en conta que a instalación suporá un elemento innovador dentro da Lonxa de Sada, o que permitirá simplificar máis as labores no sector e dar a coñecer e fomentar o patrimonio cultural marítimo pesqueiro.
Dentro dos resultados esperados pola confraría están:
- Mellora da calidade do produto que se pon a disposición na lonxa de Sada
- Beneficiar non só á xente de Sada, senón que aporta un servicio que facilitará a labor de conserva e transporte do peixe demandado por barcos e empresas doutros concellos pero limítrofes xeograficamente.
- Favorecer o crecemento da economía azul mediante a conversión de residuos en carnada.
- Diminuir a pegada de carbono mediante a redución do uso de transportes para trasladar as mercancías
- Posta en valor e preservación das infraestructuras e equipamentos maritimo-pesqueiros existentes na lonxa de Sada.
A actividade que se vai desenvolver é unha xornada para a posta en valor do patrimonio cultural marítimo-pesqueiro que posúe a lonxa de Sada, pois na lonxa posúen o reloxo de poxa analóxico en funcionamento máis antigo de Galicia.
Obxectivo estratéxico 1: Aumento de valor, creación de emprego, valorización e fomento da participación das mulleres, atracción de persoas mozas e promoción da innovación en todas as fases da cadea de produción e subministro dos produtos da pesca e a acuicultura, e a mellora da imaxe destes produtos e a actividade produtiva a nivel local para a súa incorporación á cultura alimentaria do territorio.
Obxectivo específico 1.1: Consolidar ao final do periodo de programación a cadea de valor do sector pesqueiro local, incrementando o valor engadido dos produtos do mar e da acuicultura a través de accións que implementen melloras, sexan sostibles e/ou innovadoras.
Non
Non
Non
Non
Non
Crecemento azul
Cambio climático e transición enerxética a unha economía de baixas emisións de carbono
Creación de emprego e integración social (mulleres, mozos/as e inclusión social)