
A pesca de anguía con voitirón se realiza no fondo da ría de Vigo, na Enseada de San Simón, concretamente cara á terra dunha liña imaxinaria comprendida entre o peirao de Santa Cristina e a Illa de San Simón. Tratase dunha actividade que se realiza seguindo unhas especificacións moi estritas en canto a embarcacións participantes, número de nasas por embarcación, xornadas semanais, época de capturas, control e seguimento da actividade pesqueira .Unha vez capturada esta especie é trasladada ata a lonxa de Arcade, en concreto ata unha sala que conta con 5 piscinas; onde permanece estabulada ata que chegan os compradores, o que pode representar varias xornadas. Durante o tempo que permanece estabulada nas piscinas, se deben cumprir cunhas condicións físico químicas óptimas (temperatura, PH, amoníaco, nitritos, oxixeno disolto…). Como o plan de xestión abarca dende os meses de febreiro a outubro, un dos principais problemas aos que se enfronta o colectivo é ao mantemento das anguías nas piscinas no verán, debido á temperatura que alcanza a auga que podería acadar rexistros que supoñan unha temperatura crítica para a anguía e provocar mortalidades elevadas. De xeito que para poder manter a temperatura en valores estables, é necesario contar con sistemas que permitan regular a mesma, o que se consigue a través deste proxecto coa instalación nas piscinas dun equipo: evaporador, cadro de maniobra, presostato…. que permite crear un circuíto pechado de auga coa temperatura desexada en cada momento. O proxecto consta de dúas tarefas: instalación do equipamento e xornada formativa. A instalación do equipamento corresponde á empresa G&J Vázquez, e trala mesma terá lugar unha xornada formativa na que a persoa responsable de implantación no colectivo de anguieiros explicará os novos métodos de traballo con este novo equipo, e a súa relevancia para o proceso de comercialización. Ademais de pescadores de xénero masculino, na xornada participarán ao menos 4 pescadoras artesanais de anguía. Este equipamento permite acadar os obxectivos específicos do proxecto: OE1. Mantemento da temperatura óptima nas piscinas; OE2. Diminución do tempo de traballo dos pescadores e OE3. Mellora das condicións de vida dos pescadores e conciliación coa vida familiar); e con eles o obxectivo xeral OX. Mellorar o proceso de comercialización da anguía.
Home
> 40 anos
Non
Non
Non
Non
Mellorar o proceso de comercialización da anguía.
-Control da temperatura das piscinas de estabulación: regulando e controlando a temperatura das piscinas se mellora a calidade, e as condicións hixiénicas e de saúde pública das anguías estabuladas na fase inmediatamente anterior á venta. Diminuíndo o estrés e incrementado a supervivencias das mesmas. -Diminución do tempo de traballo dos pescadores e da inquedanza: na medida en que non terán que estar pendentes continuamente da renovación da auga das piscinas, nin terán que acudir polas noites a comprobar o estado das anguías. -Mellora das condicións de vida e conciliación do traballo coa vida familiar: polo mesmo exposto no paragrafo anterior.
O proxecto consta de dúas tarefas: instalación do equipamento e xornada formativa.
OBXETIVO EXTRATEXICO 1:Mellora da competitividade do sector pesqueiro
1.1.Introducir procesos innovadores na produción, comercialización e distribución de produtos locais do mar.
Non
Non
Non
Non
Non
Crecemento azul
Cambio climático e transición enerxética a unha economía de baixas emisións de carbono
Creación de emprego e integración social (mulleres, mozos/as e inclusión social)