
O principal obxectivo do proxecto "400 anos do Estanque da Seca" é sentar as bases para conxugar un servizo público vencellado ao turismo e ao medio ambiente, oa finalidade de poñer en valor e seguir dando a coñecer a actividade pesqueira e a cultura mariñeira do concello de Cambados. Tamén procura colaborar na creación dun microdestino fundamentado principalmente nun posicionamento diferencial. O seu público obxectivo será a propia poboación local, a fin de revalorizar a propia cultura e a confianza social no desenvolvemento endóxeno, os turistas e visitantes do concello de Cambados e o público xeral.
O patrimonio mariñeiro componse de diferentes vectores: a historia, a etnografía, a cultura, as tradicións, a arquitectura popular, os oficios, as prácticas pesqueiras, a propia rastrexabilidade dos produtos do mar, as conservas, as lendas e contos, os sinais marítimos, a gastronomía, a actividade cultural, a cultura arredor dos muíños …etc. Moitos destes aspectos pasaban desapercibidos para quen se achegaba a Cambados, moitos facendo o Camiño, polo que se pretende, co arranque destas accións, axudar a romper coa estacionalización da demanda turística.
Home
> 40 anos
Non
Non
Non
Non
O patrimonio marítimo componse de diferentes vectores: medio ambiente, historia, etnografía, cultura, tradicións, arquitectura popular, oficios, comercialización… Moitos destes aspectos pasan desapercibidos para quen se achega ao Estanque da Seca, sobre todo o que supuxo a súa creación, primeiro como salina e despois como presa para o muiño de mareas. Consideramos que é preciso poñer en valor tanto o medio ambiente do espazo tan especial no que se encontra localizado como a súa historia e etnografía. Ante a premisa que respectamos máais aquelo que coñecemos, pretendemos dar a coñecer este espazo entre a cidadanía, así como a riqueza do noso mar como recurso.
Coa posta en marcha desta serie de accións espérase aumentar o número de visitantes ao concello de Cambados, un incremento das vendas do comercio local e dos produtos derivados da pesca, tales como as conservas, a artesanía e tamén os de transformación. Ademais, contar cunha maior demanda de servizos de hostalaría e restauración e a dinamización da economía local coa promoción da vida mariñeira da vila. Tamén se persegue a posta en valor do entorno medioambiental do Estanque como un símbolo de identidade que engloba un novo modelo de desenvolvemento, no que se promoven os produtos do mar, o medio en si e a súa cultura.
- Mellora da competitividade do sector pesqueiro, creación de emprego e atracción de mocidade, en especial a través do aumento do valor engadido dos produtos pesqueiros, da integración vertical, da innovación en todas as fases da cadea de subministro dos produtos pesqueiros; e garantir unha actividade sostible promovendo o uso eficiente dos recursos biolóxicos mariños.
- Creación de emprego e oportunidades económicas a través da diversificación da economía local das zonas pesqueiras cara novas actividades económicas, entre elas as que ofrece o crecemento azul e os sectores marítimos en senso amplo, favorecendo a formación, a innovación e o fomento do emprego.
- Fomento do aproveitamento sostible do patrimonio medioambiental das zonas pesqueiras, incluíndo operacións de mitigación do cambio climático e de transición a unha economía de baixas emisións de carbono.
- Fomento do benestar social e do patrimonio cultural das zonas pesqueiras.
Obxectivo 1.- Mellora da competitividade do sector pesqueiro, creación de emprego e atracción de mocidade, en especial a través do aumento do valor engadido dos produtos pesqueiros, da integración vertical, da innovación en todas as fases da cadea de subministro dos produtos pesqueiros; e garantir unha actividade sostible promovendo o uso eficiente dos recursos biolóxicos mariños.
Obxectivo 2.- Creación de emprego e oportunidades económicas a través da diversificación da economía local das zonas pesqueiras cara novas actividades económicas, entre elas as que ofrece o crecemento azul.
1.1. Conseguir a cooperación entre entidades dos sector para mellorar a valorización dos recursos pesqueiros a través da promoción comercial e a aposta pola súa calidade diferencial.
2.2. Incrementar a diversificación do sector pesqueiro casa as actividades turísticas, traballando nunha estratexia integrada na zona costeira e facendo fincapé no turismo mariñeiro.
3.1. Desenvolver medidas que melloren a calidade medioambiental da Ría de Arousa.
3.2. Valorizar os espazos naturais a través dun aproveitamento sostible.
4.1 Preservar e poñer en valor o patrimonio costeiro, para reforzar a identidade da zona costeira co mundo mariñeiro.
Non
Non
Non
Non
Non
Crecemento azul
Cambio climático e transición enerxética a unha economía de baixas emisións de carbono
Creación de emprego e integración social (mulleres, mozos/as e inclusión social)