Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O Sentir Mariñeiro: achega do mar á terra a través dos recursos e artes pesqueiras

Trátase dun proxecto conxunto, promovido por dúas entidades: unha do Sector Pesqueiro e outra do Sector Público, encamiñado a mellorar a competitividade do sector pesqueiro mediante a promoción e posta en valor do modo de vida mariñeiro, as artes que utilizan nos seus labores cotiáns e os produtos marisqueiros e pesqueiros da Vila de Cedeira. Cun carácter integrador e colaborativo, presenta actividades que poñen de manifesto a importancia da cultura, o patrimonio e o respecto polo medio natural mariño, para conseguir que a vila sexa un referente turístico tanto pola calidade do produto como pola tradición mariñeira e as actividades que contorno ao mar se poidan desenvolver (lúdicas, divulgativas, formativas, gastronómicas.) poñendo en valor a profesión e profesionalización do sector pesqueiro e marisqueiro e todo o que rodea.

As actividades dividiranse seguindo unha temática: artes de pesca e os pescados e mariscos que con elas se capturan como parte fundamental da vida das nosas xentes.

Datos xerais
Acrónimo: 
-
Tipo de proxecto: 
Produtivo
Non produtivo
Tipo de proxecto: 
Individual
Conxunto
Cooperación
Datos do promotor
Nome e apelidos / Razón social: 
Confraría de Pescadores de Cedeira e Concello de Cedeira
Datos de interese: 
http://www.confrariacedeira.es/?lang=es http://cedeira.gal/proxectos-financiados-polo-galp/
Perfil empresarial: 
Confraría de Pescadores Concello
Datos do proxecto
Referencia normativa: 
Orde do 24 de maio de 2016 pola que se establecen as bases reguladoras para a concesión de axudas para proxectos ao abeiro das Estratexias de Desenvolvemento Local Participativo (EDLP), aprobadas aos Grupos de Acción Local do Sector Pesqueiro para o desen
Convocatoria - ano: 
2017
Data de aprobación: 
03/10/2017
Prazo de execución
Prazo total (meses): 
24
Anualidades: 
2017-2018-2019
Data fin de execución: 
31/10/2019
Ámbito de aplicación: 

Cedeira (A Coruña)

Información económica inicial do proxecto
Coste total do proxecto (subvencionable + non subvencionable): 
180.638,18 €
Coste subvencionable do proyecto (inversión pública + inversión privada): 
100.903,57 €
Total axuda pública aprobada (€): 
90.813,20 €
% Subvención: 
90
Reparto de axuda pública aprobada
FEMP (€): 
77.191,22 €
FEMP (%): 
85
CA (€): 
13.621,98 €
CA (%): 
15
Indicadores
Sexo promotor: 
Muller
Home
Idade promotor: 
< 40 anos
> 40 anos
Negocio de nova creación: 

Non
Diversificación da actividade pesqueira: 
Si
Non
Emprego creado (ETC): 
Si
Non
Nº emprego creado (ETC): 
3.28
Emprego mantido (ETC): 
Si
Non
Nº emprego mantido (ETC): 
-
Actividades de formación: número de mulleres que participaron: 
5
Estratexia de desenvolvemento local participativa, obxectivos e prioridades dos proxectos
Principais obxectivos do proxecto: 

Mellora da competitividade do sector pesqueiro.
Creación e mellora da calidade do emprego e oportunidades económicas a través da diversificación da economía local.
Fomento do benestar social e do patrimonio cultural e ambiental de Cedeira a través da sensibilización mediante actividades lúdicas, musicais e divulgativas.
Fomento do aproveitamento sustentable do patrimonio ambiental
Reforzo das comunidades no desenvolvemento local e a gobernanza.
Fomento da cooperación

Resultados concretos previstos coa implementación do proxecto: 

Incremento do desenvolvemento da actividade económica.
Incremento da cohesión social e fomento da unidade do pobo por implicación.
Incremento e posicionamento do turismo en xeral, turismo mariñeiro, gastronómico e etnolóxico.
Uso de novas tecnoloxías.
Fortalecemento da igualdade de oportunidades e potenciación do emprego feminino.
Potenciación do desenvolvemento sustentable e incremento da perspectiva ambiental.
Consolidar posicionamento produtos pesqueiros e marisqueiros capturados de forma artesanal.
Consolidar o labor das xentes do mar.
Facer de Cedeira un destino turístico diferenciado, como referente de gastronomía galega.

Principais actividades do proxecto: 

Xornadas no museo.
Talleres sobre a temática do proxecto.
Xornadas gastronómicas.
Xornadas para posta en valor do espazo protexido REMIP: Ría de Cedeira.
Visitas guiadas ao Castelo da Concepción con ruta pola zona de reserva mariña e centro histórico.
Exhibición de bateis coa colaboración do Club de Remo de Cedeira.
Xornadas de pesca infantil no Porto de Cedeira
Xornadas de xogos populares mariñeiros.
Actividades lecer acuáticas na Praia de Área Longa.
Actividades musicais.
Actividades de concienciación ambiental.
Visitas guiadas ás instalacións da lonxa e complexo de frío.
Taller sobre prevención de riscos laborais e enfermidades profesionais no sector da pesca e o marisqueo.
Taller sobre Salvamento marítimo.

Obxectivos da EDLP do GALP á que responde
Obxectivo estratéxico da EDLP: 

 

Obxectivo 1: Mellora da competitividade do sector pesqueiro, creación de emprego e atracción de mocidade, en especial a través do aumento do valor engadido dos produtos pesqueiros, da integración vertical, da innovación en todas as fases da cadea de subministro dos produtos pesqueiros; e garantir unha actividade sostible promovendo o uso eficiente dos recursos biolóxicos mariños.

Obxectivo 2: Creación de emprego e oportunidades económicas a través da diversificación da economía local das zonas pesqueiras cara novas actividades económicas, entre elas as que ofrece o crecemento azul e os sectores marítimos en senso amplo, favorecendo a formación, a innovación e o fomento do emprego.

Obxectivo 3 : Fomento do aproveitamento sostible do patrimonio medioambiental das zonas pesqueiras, incluíndo operacións de mitigación do cambio climático e de transición a unha economía de baixas emisións de carbono.

Obxectivo 4: Fomento do benestar social e do patrimonio cultural das zonas pesqueiras.

Obxectivo 5: Reforzo das comunidades no desenvolvemento local e da gobernanza, dos recursos pesqueiros e actividades marítimas locais.

Obxectivo 6 : Fomento da cooperación.

Obxectivo específico da EDLP: 

 

Obxectivo 1.1: Consolidar o posicionamento do produto pesqueiro A Mariña-Ortegal.

Obxectivo 2.2.: Crear e consolidar unha imaxe de marca do territorio A Mariña-Ortegal

Obxectivo 2.3: Facer da Mariña-Ortegal un destino turístico diferencial destacando as potencialidades do turismo mariñeiro.

Obxectivo 3.1: Dotarse de novos instrumentos que garantan un maior coidado do medio natural e mariño.

Obxectivo 4.1: Aumentar o patrimonio marítimo costeiro recuperado e posto en valor.

Obxectivo 5.1: Poñer en práctica mecanismos de participación na xestión e no desenvolvemento do programa de axudas.

Obxectivo 6.1: Incrementar a cooperación entre entidades do territorio e de fóra do territorio do GALP, para reforzar a sinerxia e o establecemento de redes na mellora dos diferentes sectores e desenvolvemento das zonas pesqueiras.

Principios horizontais
Desenvolvemento sostible: Medioambiente e cambio climático: 
Si
Non
Promoción da igualdade e non discriminación
Igualdade de xénero: 
Si
Non
Discriminación: 
Si
Non
Favorecer a inclusión social: 
Si
Non
Contribución aos retos dos GALP cara o 2020: 
Si
Non
Contribución: 
Política pesqueira común
Crecemento azul
Cambio climático e transición enerxética a unha economía de baixas emisións de carbono
Creación de emprego e integración social (mulleres, mozos/as e inclusión social)